سفارش تبلیغ
صبا ویژن

نکات کلیدی درباره ی دیجیتال مارکتینگ یا بازاریابی اینترنتی

دیجیتال مارکتینگ چیست؟

دیجیتال مارکتینگ، استفاده از تاکتیک‌های آنلاین برای تبلیغ و فروش محصولات و خدمات است. منظور از تاکتیک‌های آنلاین در دیجیتال مارکتینگ، روش‌های بازاریابی اینترنتی مانند:

بازاریابی نفوذی است. ممکن است بازاریابی از طریق اینترنت برای صاحبان کسب و کارهای سنتی دشوار به نظر برسد، اما به‌کارگیری دیجیتال مارکتینگ خیلی هم سخت نیست.

با استفاده از دیجیتال مارکتینگ، کسب و کارهای امروزی می‌توانند پیام‌های خود را با روش‌های ساده‌‎تری به مشتریان‌شان برسانند.

 

دیجیتال مارکتینگ 4

نحوه‌ی به کارگیری دیجیتال مارکتینگ

در بسیاری از موارد، بازاریابی اینترنتی  تفاوت چندانی با بازاریابی سنتی ندارد. در هر دو روش، سازمان‌های هوشمند به دنبال توسعه‌ی ارتباطات سودمند دوجانبه با مشتریان و گسترش کسب و کار خود در اذهان عمومی هستند.

وجه تمایز دیجیتال مارکتینگ با بازاریابی سنتی در این است که دیجیتال مارکتینگ تاکتیک‌های آنلاین را جایگزین روش‌های بازاریابی سنتی کرده است.

از آن‌جایی که دیجیتال مارکتینگ برای جذب مشتریان امروزی طراحی شده است، قطعا نیاز به روش‌های به روزتری برای کسب این هدف دارد.

مثلا، درباره‌ی آخرین خرید مهم خود فکر کنید. ممکن است یک خانه خریده باشید، شخصی را برای تعمیر سقف استخدام کرده باشید، یا حتی نوع کاغذهای دفتر کار خود را تغییر داده باشید.

صرف نظر از نوع خرید، احتمالا عملیات مربوط به خرید را با جستجو در اینترنت و کسب اطلاعات درباره‌ی راه‌حل‌های موجود برای مشکل خود، مراکز ارائه‌ی خدمات و بهترین گزینه‌های خرید شروع کرده‌اید.

تصمیم نهایی، براساس نتایج حاصل از بررسی مطالبی که خوانده‌اید، مشاوره‌ی دوستان و خانواده، راه‌حل‌های موجود، ویژگی‌های محصول یا خدمت مورد نظر و جستجوها صورت می‌گیرد.

اکثر تصمیم‌های خرید ابتدا با جستجوی آنلاین شروع می‌شوند. در نتیجه، حضور کسب و کارها در اینترنت و انجام فعالیت‌های آنلاین، بدون در نظر گرفتن محصول یا خدمتی که ارائه می‎دهند ضروری است.

راز موفقیت در دنیای آنلاین، استفاده و گسترش یکی از استراتژی‌های دیجیتال مارکتینگ است. این استراتژی‌ها کسب و کار را درست به مناطقی که مشتریان مناسب آنها حضور دارند هدایت می‌کنند.

در مرحله‌ی بعد باید از کانال‌هایی که دیجیتال مارکتینگ برای ایجاد ارتباط با مشتریان در اختیارتان قرار می‎دهد استفاده کنید.

نکات کلیدی استفاده از دیجیتال مارکتینگ

  •  سعی کنید همیشه محتوای مربوط به فعالیت‌های آنلاین خود را بروز نگه دارید. اطلاعات مربوط به اخبار صنعت، مشکلاتی که مشتریان با آن‎ها روبرو می‌شوند و راه‌حل این مشکلات و… را به صورت مداوم آپدیت کنید.
  • از رسانه‌های اجتماعی و فضای مجازی برای به اشتراک گذاشتن مطالب مربوط به کسب و کار خود و ایجاد ارتباط نزدیک با مشتریان استفاده کنید. در رسانه‌های اجتماعی ارتباطات صمیمی‌تر هستند و بیش‌تر قالب دوستانه دارند.
  • اصل بهینه سازی جستجوگرها یا اصول سئو را فراموش نکنید. با استفاده از این اصول، محتوا بهینه سازی می‌شود و زمانی که افراد درباره‌ی اطلاعاتی که به اشتراک گذاشته‎‌اید جستجو می‌کنند، محتوای شما در صدر جستجوها قرار می‌گیرد.
  • از تبلیغات کلیکی استفاده کنید. برای هدایت افراد به وب‌سایت خود مبلغی را پرداخت کنید، در نتیجه بازدید و ترافیک وب‌سایت بالاتر می‌رود.
  • بازاریابی ایمیلی برای پیگیری مخاطبان موردنظر بسیار کارآمد است. بازاریابی ایمیلی یکی از روش‎هایی است که صاحبان کسب و کار می‌توانند با استفاده از آن راه‌حل مشکلات مشتریان را برای آن‌ها ارسال کنند.

وقتی تمام این تاکتیک‌ها را مانند قطعه‎های پازل کنار هم بگذارید، راهی آسان و سودمند برای استفاده از دیجیتال مارکتینگ در اختیارتان قرار می‌گیرد.

دیجیتال مارکتینگ 3

مزایای دیجیتال مارکتینگ:بازاریابی اینترنتی

حضور قدرتمند در عرصه‌ی دیجیتال مارکتینگ برای صاحبان کسب و کار منافع زیر را به همراه دارد:

? سطح آگاهی و افزایش مشارکت بین شرکت و مشتریان را قبل و بعد از فروش امکان‌پذیر می‌سازد.

? استفاده از دیجیتال مارکتینگ باعث می‌شود مشتریان جدید، به مشتریان وفاداری که به صورت مداوم از محصولات و خدمات شرکت استفاده می‌کنند تبدیل شوند.

? دیجیتال مارکتینگ، از طریق تبلیغات دهان به دهان و رسانه‌های اجتماعی، باعث بیشتر دیده شدن کسب و کار در میان مردم می‌شود.

? دیجیتال مارکتینگ فرآیند جستجوی خریداران برای محصول موردنظرشان را با ارائه‌ی پیشنهادات مناسب، در زمان مناسب کوتاه می‌کند.

نتایج حاصل از استراتژی‌های دیجیتال مارکتینگ

بازاریاب‌ها باید توجه داشته باشند که صحنه‎ی دیجیتال مارکتینگ همیشه درحال تغییر است. ممکن است پادکست‌ها و وبلاگ‎نویسان از ابزار یا تاکتیکی برای مثلا یک هفته استفاده کنند ولی بعد از این مدت آن استراتژی جذابیتش را از دست بدهد، درنتیجه نیاز است که با استراتژی بهتری جایگزین شود. در حقیقت دیجیتال مارکتینگ بیش‌تر به بخش بازار متکی است، یعنی بازاریاب باید بیش‌تر به تقاضای بازار توجه داشته باشد. برای مثال استراتژی یا روش جدیدی را در نظر بگیرید که هنوز در بازار آزمایش نشده و واکنش مشتریان نسبت به این روش بازاریابی مشخص نیست.

برای موفقیت در دیجیتال مارکتینگ بازاریاب نباید یک استراتژی را فقط به خاطر این‌که جدید است و رقبا هنوز نسبت به آن بی‌اطلاع هستند به کار بگیرد، بلکه باید جوانب استفاده از این استراتژی،

میزان تناسب آن با بودجه، نوع محصولات و خدمات شرکت خود و میزان پذیرش مشتریان هدف را بسنجد و سپس در صورت مطلوبیت نتایج، استراتژی مناسب را به کار بگیرد.


سئو سایت

 

انواع سئو سئÙ? Ú?Û?ست

 

← سئوی داخلی on page SEO

سئو ی سایت

بخش از عملیاتی که در جهت افزایش رتبه سایت در گوگل انجام میدهیم بایستی بر روی خود سایت انجام پذیرد.

مثلا اینکه محتوای سایتتان چگونه باشد، سرعت سایتتان چقدر باشد و یا حتی طراحی و UX سایت           چگونه باشد و ...

تمامی عملیاتی که با هدف سئو بر روی خود سایت انجام میگیرد سئوی داخلی یا on page SEO گفته میشود.

سئوی داخلی از اهمیت بسیار زیادی برای گوگل برخوردار است و بویژه در طی چند سال اخیر گوگل با بوجود آوردن الگوریتمهای جدید مانند الگوریتم مرغ مگس خوار و رنک برین، اهمیت خیلی زیادی به موضوع سئوی داخلی داده است.

اخیرا در یک تحقیق از 1200 نفر بازاریاب فعال اینترنتی 43 درصد آنها بر این باورند که سئوی داخلی بیشترین تاثیر را در سئو و بهبود رتبه سایت در گوگل دارد.

← سئوی خارجی off page SEO

سئوی خارجی شاید جذابترین بخش از فرایند سئو باشد. برخلاف سئوی داخلی که در بالا توضیح داده شد  جهت بهبود رتبه گوگل برخی عملیات نیز باید خارج از سایت ما انجام پذیرد و ارتباطی به محتوای سایت و یا خود سایت ما ندارد.

به اینگونه عملیات سئو که در خارج از سایت انجام میگیرد سئوی خارجی یا off page SEO گفته میشود. از شاخص ترین بخشهای سئوی خارجی میتوان به لینک بیلدینگ و همچنین سوشیال سیگنالها (شبکه های اجتماعی) اشاره کرد. سئوی خارجی نقش بسیار مهم و پر رنگی در سئو دارد.

اهمیت سئوی خارجی به قدری بالاست که تا چند سال پیش فقط توسط لینک بیلدینگ میتوانستیم حتی سخت ترین کلمات کلیدی را نیز به صفحه اول گوگل بیاوریم،

ولی همانطور که اشاره شد در چند سال اخیر گوگل تغییراتی را در الگوریتم بوجود آورد و اهمیت بیشتری به موضوع سئوی داخلی و بویژه محتوا داد.

ولی با این حال ارزش و اهمیت سئوی خارجی و بویژه بک لینک کم نشده است و برای رسیدن به رتبه های بالای گوگل حتما باید به این بخش نیز نگاه ویژه ای داشت.

بررسی های اخیر که توسط سایت موز انجام شده است به این نتیجه رسیده است که بک لینکها همچنان بیشترین تاثیر را در رتبه بندی گوگل دارند.

 

? سئوی داخلی:اهمیت محتوا در بهبود رتبه گوگل

 

حتما شما هم تا کنون جمله ای مانند محتوا پادشاه است (content is king) را شنیده اید. واقعیت این است که محتوا در سالهای اخیر در الگوریتم موتور جستجوی گوگل اهمیت بسیار زیادی پیدا کرده است و گوگل بیش از پیش به محتوا اهمیت میدهد.

اما گوگل به هر محتوایی اهمیت نمیدهد و بایستی محتوای شما ویژگیهای خاصی داشته باشد. اول اینکه محتوای سایت و نوشته های شما باید بصورت یونیک باشد یعنی هرگز محتوا را از سایت دیگری کپی نکنید. اما آیا یونیک بودن محتوا برای رتبه گرفتن کافیست؟ پاسخ خیر است.

محتوا علاوه بر یونیک بودن بایستی کیفیت بالایی داشته باشد.

.

فرض کنید شما عبارت "آموزش سئو وردپرس" را جستجو کرده اید و وارد یک سایت شده اید، این سایت هرچند محتوای یونیکی دارد و مواردی نیز در زمینه سئوی وردپرس توضیح داده است.

ولی بصورت کامل به این موضوع نپرداخته است و شما مجبور میشوید دوباره برگردید به گوگل و عبارت مورد نظر خود را مجددا جستجو کنید و این بار وارد سایتی میشوید،

که علاوه بر یونیک بودن محتوا کلیه تکنیکها و آموزشهای لازم را در زمینه سئوی وردپرس توضیح داده است، بطوریکه شما پس از مطالعه این محتوا دیگر نیازی به بازگشت و جستجو مجدد آن عبارت ندارید.

بنابراین سایت اول علی رغم یونیک بودن محتوایش کیفیت لازم را ندارد ولی سایت دوم محتوای بسیار غنی و باکیفیتی ارائه کرده است.

گوگل به طرق مختلفی این موضوع را متوجه میشود و به سایتهایی با محتوای غنی اهمیت و اعتبار بیشتری میدهد.

پس از پاراگراف فوق میتوان دریافت که محتوای باکیفیت یعنی محتوایی که در آن زمینه خاص بتواند به تمام سوالات جستجو کننده پاسخ دهد و جستجو کننده پس از مطالعه آن به پاسخ کامل در تمام ابعاد عبارت  جستجو کرده برسد.

در سئو تعداد کلمات یک محتوای باکیفیت چقدر باید باشد؟

 

این سوالی است که بسیار پرسیده میشود که در واقع آیا گوگل به تعداد کلمات یک محتوا اهمیت میدهد؟ فرض کنید برای موضوعی یک محتوای 500 کلمه ای نوشته اید.

حال دوباره برگردید و در پاراگراف بالا تعریف محتوای باکیفیت را مجددا بخوانید! فکر میکنید اگر بخواهید بصورت کامل موضوع مورد نظر خود را توضیح دهید و به تمام سوالات ممکن در آن زمینه پاسخ دهید 500 کلمه کافیست؟

گوگل نیز به خوبی میداند که یک نوشته 500 کلمه ای نمیتواند یک محتوای کامل باشد.

بله گوگل به تعداد کلمات متن اهمیت میدهد و این موضوع را میتوان از نتایج گوگل متوجه شد.

تعداد متوسط کلمات در بسیار ی از نتایج صفحه اول گوگل بالای 1890 کلمه است (البته این آمار در پی تحقیق در حدود 1 میلیون وب سایت خارجی بدست آمده است و متوسط کلمات در سایتهای فارسی کمتر از این میزان است. لذا هم اکنون فرصت خوبیست تا شما با نوشتن متن طولانی تر از رقبای خود پیشی بگیرید).

پس سعی کنید در نوشتن محتوای باکیفیت به اینکه محتوا دقیقا چه تعداد کلمه داشته باشد خیلی توجه نداشته باشید، بلکه به پرداختن به تمام زوایای موضوع محتوای آن صفحه تمرکز کنید.

? سئوی داخلی :اهمیت سرعت سایت در بهبود رتبه گوگل

 

طی تماسهایی که ما داریم بارها از من سوال میشود که آیا واقعا گوگل به سرعت سایت اهمیت میدهد؟ از نظر من این موضوع کاملا طبیعی و معقول است.

بارها اشاره شده است که گوگل سعی در ارائه بهترین سایتها برای جستجو کننده هایش است. به نظر شما یک سایتی که کند باشد و هنگام باز شدن باید چندین ثانیه منتظر ماند تا تمام المانهای سایت لود شوند میتواند در بین بهترین سایتها قرار بگیرد؟

گوگل در چند سال اخیر بیش از پیش به موضوع UX (تجربه کاربری) اهمیت میدهد و دوست ندارد کاربرانش را به سایتهایی هدایت کند که از بودن در آن سایت تجربه خوبی نداشته باشند.

قطعا بودن در یک سایت سریع میتواند احساس خیلی بهتری نسبت به یک سایت کند داشته باشد.

موضوع سرعت سایت به قدری مهم است که گوگل رسما در وبلاگ خودش این موضوع را اعلام کرده که به سرعت سایت اهمیت میدهد،

حال آنکه گوگل اغلب بصورت مستقیم به فاکتورهای الگوریتمش اشاره نمیکند. همچنین داشتن سایت سریع باعث میشود کاربران صفحات زیادی از سایت را ببینند.


دیجیتال مارکتینگ

دÛ?جÛ?تاÙ? Ù?ارکتÛ?Ù?Ú¯

دیجیتال مارکتینگ دقیقا به چه معناست؟

دیجیتال مارکتینگ چتریست که تمام تلاش های بازاریابی آنلاین شما را پوشش می دهد.

کسب و کارها از کانال های ارتباطی دیجیتالی مانند موتور جستجوی گوگل، شبکه های اجتماعی،             ایمیل و وب سایت ها به عنوان اهرمی برای دستیابی به مشتریان فعلی و آتی خود استفاده می کنند.

پس بازاریابی دیجیتال به معنی استفاده گسترده از تاکتیک های دیجیتالی و کانالها برای ارتباط با مشتریان در فضای آنلاین (جایی که بیشتر مشتریان وقت خود را سپری می کنند) است.

از وب سایت شرکت گرفته تا دارایی­ های آنلاین برندینگ کسب و کار مانند تبلیغات دیجیتالی، بازاریابی ایمیلی، بروشورهای آنلاین و… طیف عظیمی از دارایی ها و تاکتیک ها هستند که زیر چتر دیجیتال مارکتینگ قرار می ­گیرند.

بازاریابان دیجیتال حرفه ای به خوبی می ­دانند که هر دارایی یا تاکتیک چگونه و کدام یک از اهداف گسترده آنان را پوشش می دهند.

بازاریابی ربایشی (Inbound Marketing) و بازاریابی دیجیتالی عملا مشابه یکدیگر هستند ولی چند تفاوت کوچک نیز میان آنها وجود دارد.
شاید تنها پس از صحبت با بازاریابان و صاحبان کسب و کار در ایالات متحده، انگلستان، آسیا، استرالیا و نیوزلند قادر به فهم این تفاوت های کوچک در سرتاسر جهان باشید.
 
آیا تفاوت این دو رویکرد را می دانید؟ اگر نه، ادامه مقاله را بخوانید تا با مقایسه بازاریابی جاذبه ای یا درونگرا با بازاریابی دیجیتال به این تفاوت ها پی ببرید.